Haags woonzorgvisie-evenement verbindt gemeente met betrokken professionals
18/03/2024
Haags woonzorgvisie-evenement verbindt gemeente met betrokken professionals
18/03/2024

Wereldconferentie Ombudsman Institute strijkt neer in Den Haag

In mei 2024 vond de 13e World Conference van het International Ombudsman Institute (IOI) plaats in Den Haag. Het IOI is opgericht om de samenwerking tussen onafhankelijke lokale, regionale en nationale ombudsinstellingen uit meer dan honderd landen te bevorderen. Nationale ombudsman en gastheer Reinier van Zutphen verwelkomde ruim 250 gasten, waaronder ruim honderd ombudsmannen en hun medewerkers, van over de hele wereld. Met als hoogtepunt van de week: de opening van de conferentie door Zijne Majesteit de Koning.

Zijne Majesteit de Koning opende de wereldconferentie met een toespraak. Samen met Reinier van Zutphen en directeur van Art-S-Cool Laura van Eeden onthulden zij vervolgens drie bijzondere kunstwerken. Deze kunstwerken waren gemaakt door een aantal creatieve kinderen van kunstencentrum Art-S-Cool uit de Haagse Schilderswijk. Voor Meliyah (9), Vladyslav (8) en Silan (9) was het extra spannend. Zij mochten samen met de koning op het podium staan.

De kunstwerken van de kinderen van Art-S-Cool worden onthuld op het podium

Meerdaagse conferentie

De conferentie – die duurde van 11 tot en met 17 mei – vond plaats in The Hague Conference Center New Babylon. Het programma bestond uit verschillende plenaire bijeenkomsten en 19 break-outsessies. Tijdens die break-outsessies gingen de deelnemers drie dagen met elkaar in gesprek over onder andere de klimaatproblematiek, inclusiviteit, ‘outreach’ (hoe bereik je ‘iedereen’ ook mensen die je niet makkelijk kunt bereiken) en toekomstige generaties. Met het oog op de toekomst, zijn dit onderwerpen die in het werk van de ombudsman een belangrijke plaats innemen. Door middel van online besprekingen hebben IOI leden mede vorm kunnen geven aan de inhoud van de conferentie. Al met al was de conferentie een interessante uitwisseling van praktijken van over de hele wereld.

Conferentiedeelnemers met elkaar in discussie

Diners op bijzondere Haagse locaties

De ombudsmannen namen ook deel aan een avondprogramma. Dit programma vond plaats op een aantal bijzondere locaties. Zo werden zij welkom geheten in het Johan de Witthuis op de Kneuterdijk en hostte de gemeente Den Haag een receptie in Cultuurcomplex Amare. Op de dinsdag was het Atrium het decor voor een diner. Burgemeester Jan van Zanen gaf deze avond een speech over de relatie over een ombudsman en de burger. De laatste avond vond plaats in het Kunstmuseum Den Haag, waar de gasten een rondleiding kregen langs Delfts Blauw en De Stijl. Met als afsluiter: een diner in de tuinzaal van het museum.  

Diner in de tuinzaal van het Kunstmuseum Den Haag
Diner in het Atrium

Succesvolle week

Samen met een team van de Nationale ombudsman maakte Lindblom deel uit van het projectteam. Dit team heeft zo’n twee jaar lang gewerkt aan de voorbereidingen. Van het reserveren van geschikte hotels voor de deelnemers, het zoeken van de beste conferentielocatie, het bedenken van de avondprogramma’s tot het maken van een projectwebsite en alles wat komt kijken bij een online registratietraject. Het was een bijzonder intensieve week, maar met een fantastisch resultaat!

Conferentiedeelnemer en ombudsman van Engeland Rob Behrens op LinkedIn: